Belousovová požiadala o preskúmanie prepustenia obvinených zo znásilnenia

08.11.2007 Prešov

Bratislava 8. novembra (TASR) - Otvorený list so žiadosťou o preskúmanie rozhodnutia Okresného súdu v Prešove, týkajúceho sa prepustenia štyroch mladíkov obvinených zo znásilnenia v Rožkovanoch, zaslala dnes generálnemu ...
Sudkyňa podľa podpredsedníčky NR SR dostatočne nezvážila nielen splnenie väzobných dôvodov, ale ani spoločenský dosah svojho rozhodnutia. \"Nie je predsa možné, aby páchatelia takého ohavného trestného činu, ktorí sa k činu priznali, naďalej navštevovali školy. Aký výchovný vplyv má styk s nimi na ostatných žiakov? Zákaz priblížiť sa k svojej obeti na menej ako päť metrov považujem zo strany sudkyne za cynizmus voči obeti, \" uvádza sa v liste.
Belousovovú rovnako zaujíma, aký trestnoprávny postih sa vyvodí voči rodičom neplnoletých páchateľov.
\"Naším spoločným záujmom je budovať SR ako právny štát, ktorý musí zabezpečiť právne istoty a bezpečnosť občanov. Podobné rozhodnutia súdov tento fakt zatiaľ nepotvrdzujú, \" uzavrela podpredsedníčka NR SR.
Okresný súd v Prešove pri rozhodovaní o väzbe prihliadal na to, že obvinení neboli doteraz trestaní. Okrem obmedzenia možného stretnutia s obeťou zakázal súd mladistvým piť alkoholické nápoje a navštevovať pohostinstvá. Písomný sľub podpísali aj rodičia obvinených.
Chlapci vo veku od 13 do 19 rokov mali ženu znásilniť v jej dome.
 

Vyberte región

mark